Parròquies d'Andorra


  Andorra

El Principat d'Andorra és l'Estat més extens dels petits Estats d'Europa -468 Km2 i 65.981 habitants (cens 1999)-. Està situat entre França i Espanya, al bell mig dels Pirineus. Afronta pel nord amb el país de Foix, per l'est amb la Cerdanya, per l'oest amb el Pallars Sobirà i, al sud, amb l'Alt Urgell. Té per capital Andorra la Vella i per llengua oficial el català.

Eclesiàsticament forma part del bisbat d'Urgell. Evangelitzades segurament des de la veïna seu episcopal d'Urgell -de la que Sant Just, al segle VI, n'és el primer bisbe conegut- les Valls d'Andorra són explícitament esmentades en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell, al segle IX, entre els territoris compresos dins els límits geogràfics de la diòcesi. A més de la jurisdicció eclesiàstica, els prelats de la Seu urgellesa hi exerceixen també, des de fa gairebé un mil·leni, una autoritat d'ordre temporal, la qual té el seu origen en la transferència, a favor d'ells i de la seva església, dels béns i drets hereditaris que els comtes d'Urgell posseïen en aquella part del seu territori. Els pareatges del 1278 i 1288, concertats pel bisbe Pere d'Urtx i Roger Bernat III de Foix, augmentaren substancialment les atribucions i prerrogatives dels comtes foixans i convertiren de fet el feu andorrà en un condomini indivís i solidari. Els drets de la casa de Foix, incorporats finalment a la Corona de França, passaren, a títol personal, al president de la República Francesa. Actualment, amb la nova Constitució aprovada i promulgada el 1993, Andorra és un Estat independent de dret, democràtic i social. Els coprínceps en són Caps d'Estat.

Mare de Déu de Meritxell
Fotos: Joan Burgués Martisella

Santuari de Meritxell
  Meritxell

Eclesiàsticament, el país està dividit en set parròquies, l'última de les quals, Escaldes-Engordany, fou creada el 1978. Al servei del Principat hi ha una dotzena de preveres, presidits per un arxiprest, responsables del culte i de la pastoral, i tres col·legis confessionals, Sant Ermengol, dirigit pels pares Salesians, i els de la Sagrada Família i Mare Janer, dirigits per les germanes de l'Institut de la Sagrada Família d'Urgell, fundat per la mare Anna Mª Janer sota la sol·licitud pastoral del bisbe Caixal, al segle XIX.

El Principat té com a Patrona la Mare de Déu de Meritxell, declarada i confirmada canònicament el 1873. La imatge, coronada canònicament el 1921, era una talla romànica del segle XII, que desaparegué durant l'incendi del santuari el 1972. El temple actual, obra d'en Ricard Bofill, fou estrenat el 8 de desembre de 1976.

La Constitució andorrana garanteix la llibertat religiosa a tots els ciutadans.