XXXV CONFERÈNCIES QUARESMALS

 

 

 

ACTITUDS CRISTIANES EN LA VIDA

 

 

Dimarts, dia 26 de  febrer

 

“La Paraula de Déu, aliment de vida cristiana”

 

Conèixer i pregar amb la Bíblia

Mn. Pere Ynaraja Díaz

 

Estudiós de la Bíblia i escriptor

 

 

 

 

 

Dimarts, dia 4 de març

 

“Família cristiana,

comunicació de valors de pares a fills”

Els pares, primers educadors dels fills, també en la fe  

Sra. Carme Borbonés Brescó

 

Professora de la universitat de Tarragona i

 

Directora de Càritas de Catalunya

 

 

 

 

 

Dimarts, dia 11 de març

 

“Per una mort digna”

Què volem dir quan parlem de morir amb dignitat?

 

Gna. M.Pilar Nuñez-Cubero

 

Dra. en Medicina i professora de Bioètica.

 

Religiosa de la Companyia de Maria   

 

 

 

 

 

Hora:  2/4 de 10 del vespre

 

Lloc: Casa de l’Església. Santa Maria del Fener. Andorra la Vella

 

 

 

 

 

 

 

DE VIURE LA QUARESMA CELEBRAREM, AMB GOIG ESPIRITUAL, LA SANTA PASQUA

 

El passat dia 6 d'aquest mes de febrer, dimecres de cendra, amb la benedicció i imposició de les cendres, començàvem el temps litúrgic de la Quaresma, per preparar-nos a celebrar i viure la Pasqua de Jesucrist, que enguany celebrarem el dia 23 de març.

El temps quaresmal ens estimula a redescubrir la misericòrdia de Déu perquè esdevinguem més misericordiosos envers els germans. Per aquest procés de renovació interior, l'Església ens proposa: la pregària, el dejuni i l'almoina. Personalment hi afegiria que aquests elements, de viure'ls profundament, ens portaran a saber perdonar i a ser misericordiosos amb els nostres germans.

Tenint molt present el missatge de la Quaresma d'enguany, del Papa Benet XVI, intentaré dir-vos quelcom relatiu a l'almoina penitencial. Certament que l'almoina serveix per ajudar als nostres germans pobres i necessitats; però a la vegada és un exercici ascètic que ens serveix per alliberar-nos de tenir el cor apegat als béns materials. La paraula de Déu ens diu que no podem servir Déu i el diner (Lc l6, l3) i també aquesta mateixa Paraula ens recorda que l'amor al diner és una idolatria.

Ajudar els pobres, compartint els nostres béns materials, a més de servir per purificar-nos interiorment, és un gest de comunió eclesial; sense oblidar que, procedir d'aital manera, es comportar-se con feien els cristians de la primera hora (Cor 8,9; Rm 15, 25-27). No oblidem que som administradors dels béns d'aquest món, no pas propietaris en sentit estricte. El Senyor ens crida en ser un mitjà per ajudar a tots els homes, especialment als més pobres i necessitats. Ajudar aquests és un deure de justícia abans que un acte de caritat, ens recorda el Papa Benet. Som cristians i en conseqüència hem de viure d'acord amb aquesta realitat concreta.

Una altra característica de l'almoina cristiana i penitencial és que s'ha de fer en el secret. Jesús ens ho diu en l'Evangeli: "Tu, quan facis almoina, mira que la mà esquerra no sàpiga que fa la dreta, perquè el teu gest quedi amagat, i el teu Pare, que veu el que és amagat, t'ho recompensarà" (Mt 6, 3-4). El Papa posa de manifest, referent a això que acabem de dir, "que la finalitat d'una bona acció no ha de ser altra que buscar la glòria de Déu i el veritable bé dels germans". De no actuar així, de fer-ho per cridar l'atenció i per buscar l'aplaudiment dels homes, no actuem en cristià i ja tenim la recompensa, que dit sigui de pas, és ben minsa per no dir nul·la.

No podem pas oblidar que la paraula de Déu ens ensenya que hi ha més joia en donar que en rebre (Ac 20, 35). Hem estat creats no per a nosaltres mateixos, sinó per a Déu i per als nostres germans (II Cor 5, 15). Cada vegada que compartim els nostres béns amb els germans necessitats, per amor de Déu, experimentem que la plenitud de vida ve de l´amor i tot en torna com a benedicció en forma de pau, de satisfacció interior i de joia.

Us he brindat unes breus idees relatives a l'almoina quaresmal i penitencial. Procurem fer-les vida i no separar-ho del dejuni i de la pregària. Tot plegat ens té de portar a l'autèntica conversió, que és un do de Déu, i que farà possible la vivència cristiana de la Santa Pasqua de Jesucrist.

Mn. Jaume Vila i Serra, rector de La Massana

PELEGRINATGE A LOURDES

Enguany escau els 150 anys de les aparicions de la Verge Maria a Bernardette, a Lourdes. Per aquest motiu, encara que al mes de juny participarem en el tradicional pelegrinatge diocesà, hem cregut oportú organitzar-ne un de les parròquies del nostre Principat pels qui no disposin dels dies de juny.

 

Anem a Lourdes el cap de setmana dels dies 12 i 13 d’abril. El preu del viatge i estada és de 85 € per persona en habitacions dobles. El suplement per habitació individual és de 16 €. Els interessats poseu-vos en contacte amb el mossèn de la vostra parròquia.

 

 

 

 

 

ORDENACIÓ SACERDOTAL

Amb goig us anunciem l’ordenació sacerdotal de Pau Bellido Segarra. En Pau fa dos anys i mig que treballa pastoralment al nostre arxiprestat, concretament a la partròquia d’Andorra la Vella i, fins fa poc, a Encamp. A finals d’abril de l’any passat fou ordenat diaca.

 

Ara el senyor bisbe té a bé ordenar-lo sacerdot. Serà el diumenge dia 9 de març, a 2/4 de 6 de la tarda, les 17’30 h., a la catedral de la Seu d’Urgell.

 

Ens plaurà que vulgueu acompanyar-nos en aquesta celebració. El fet de ser a la Seu i un diumenge a la tarda no ha de ser dificultat perquè hi puguem assistir una bona representació de les nostres parròquies. Posarem un autocar gratuït per qui vulgui desplaçar-se.

 

A més, celebrarà la seva primera missa solemne el diumenge següent, dia 16 de març, a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, a 2/4 de 8 del vespre, les 19’30 hores. Escau la missa vespertina del diumenge de Rams. Serà una bona oportunitat per felicitar-lo i donar-ne gràcies a Déu.

 

MANS UNIDES, CAMPANYA 2008

El divendres 15 de febrer, més de cent persones es van reunir a Santa Maria del Fener per assistir a la Vetllada de Dejuni Voluntari de Mans Unides. En la conferència Compartir humanitza, Dina Martínez ens va presentar els diferents serveis del Centre Medico-Social del barri de Biryogo de la capital rwandesa Kigali. El centre ha anat creixent amb el pas dels anys gràcies a col·laboracions rebudes de Mans Unides i d'altres ONGs.

Els dies previs a la conferència, Dina Martínez va participar a programes de ràdios i també va tenir l'ocasió de trobar-se amb 170 alumnes del Col·legi Sagrada Família, que es van mostrar molt interessats amb els seus 34 anys viscuts a Rwanda i amb les necessitats dels infants rwandesos.

Mans Unides confia amb el vostre suport per fer entre tots dels projectes de la Campanya 2008, una realitat.

Delegació de Mans Unides a Andorra

Comptes bancaris oberts per a donatius

CARITAS, COMPROMIS PER UNA MANERA DE VIURE MÉS AUSTERA

Dins el programa anyal de formació de CARITAS ANDORRANA s'ha donat la conferència "La naturalesa, lloc de trobada amb Déu".

El Dr. Torralba exposà el dia 11 de febrer a la sala de conferències de Santa Maria del Fener les diferents maneres de llegir la naturalesa: 1) des de l'angle dels recursos energètics, on ens apareix col·lapsada; 2) des del panteisme, la naturalesa és déu, fet que implica el respecte; 3) des de l'atzar, existeix com una suma de casualitats i, doncs, ens fa absent Déu; 4) des de les religions monoteismes -jueva, cristiana i musulmana- és una creació de Déu i, com a tal, hem de contemplar-la i desprès narrar-la.

La conversa de Torralba ens dugué a trobar Déu en la naturalesa seguint les petjades de Francesc d'Assís, en el Càntic de les criatures; de Ramon Llull, en el llibre de les meravelles; de Fr. Luís de Granada i de Urs von Balthasar que contemplant la naturalesa entrelluquen Déu.

Clogué des de la mirada de Caritas -és una obra dinàmica de la bondat de Déu envers nosaltres- per acollir la Naturalesa com a regal i do per ser-hi presents; per ser-ne agraïts; per sentir-nos-en responsables menant una vida senzilla, austera... per tal que el qui vingui desprès de nosaltres al refugi de muntanya -que és el món- el trobi endreçat, amb una mica de llenya, un tros de paper sec, un puny de sal... i el deixem com l'hem trobar; i no un contenidor de brossa. Només una vida humanitzada és penyora d'haver trobat el lloc de Déu gràcies a la Naturalesa.

SOLIDARITAT AMB TERRA SANTA

Fa uns dies s'ha rebut una carta del Patriarca de Jerusalem, Mons. Michel Sabbah agraint als nois i noies de catequesi d'Andorra la Vella, el seu detall d'enviar-li una felicitació de Nadal juntament amb 600 €, recollits durant fira de Santa Llúcia.

Per altra part, el Comú de Canillo ha destinat els diners dels Encants de Sant Antoni -850 €- a ajudar una escola de Betlem.

Agraim ben sincerament l'interés i la solidaritat amb els cristians que, amb molta precarietat, resten al país on visqué Jesús.

Presentación


  Como en vuestra casa

El turista que llega a los Valles de Andorra, si es creyente, seguro que no se limita a mirar los campanarios o bien a visitar las hermosas iglesias romanicas. Sabe muy bien donde se reune la comunidad viva, donde puede encontrarla. En el dia del Senyor, partiendo el pan de la Eucaristia, podreis sentaros en la mesa con los creyentes de Andorra como si estubierais en casa. Es una casa grande, la Església. Pero el gesto, la palabra, el sentimiento es el mismo, y os encontrareis como en familia.

Hoy, sin embargo, el hombre programado por el reloj necesita orientación y llegar a tiempo. A veces el que viaja quiere conocer mejor las cosas y las instituciones. No se contenta con las imagenes externas ni con las formalidades. Quiere ir mas alla.

Con estas paginas encontrareis el camino de la información. Podreis seguirlo. Podreis encontrar las personas que conocen la Església, que la quieren y la padecen, que tienen el gozo inmenso, a traves de Ella, de amar a Jesús, el Señor, en esta Andorra nuestra. De amarlo en el rostro de los niños, o bien en el dolor de los pobres y de los enfermos.

Hermanos peregrinos, turistas, visitantes, sed bienvenidos. El resplandor de los escaparates es fuerte, pero fugaz. Subir a los altos valles y ermitas. Preguntar a Càritas si es todo oro lo que reluce. Cantad con nosotros, escuchad la Palabra y comed en nuestra casa el mejor Pan de la Eucaristia. Es del mismo panadero, tiene el mimo gusto que el vuestro.

† Joan Enric Vives
Obispo de Urgel