Andorra la Vella

 

Festa Patronal: Sant Esteve, pròmartir, 26 de desembre

Festa Major: Primer dissabte d'agost 

Festa Major a Santa Coloma: el diumenge després del 15 d'agost

 

Andorra la Vella, va ser la parròquia esmentada en segon lloc, juntament amb Santa Coloma, al segle IX a l'acta de consagració de La Seu d'Urgell.

É s la capital del país i compta  amb 22.537 habitants.

 

L'església arxiprestal de Sant Esteve, situada a una de les entrades del Casc Antic de la parròquia, conserva l'antic absis i campanar romànic del segle XII amb arcuacions i bandes llombardes i fris en dents de serra. Aquest és l'absis més gran de tot el principat. També trobem altars barrocs dedicats a Sant Joan Baptista (any 1707) i a Santa Llúcia. L'església va ser modificada durant el segle XX. 

 

La capella de Santa Coloma és una de les més antigues d'Andorra i un dels exemplars més característics del romànic andorrà. Tot i que és d'origen preromànic, ja que es va construir entre els segles VIII i IX, l'església que trobem en l'actualitat es deu a la reforma del segle XII, en la qual van afegir el campanar llombard de planta rodona de quatre pisos, únic a Andorra. A l'interior hi veiem restes de les pintures originals i la imatge romànica de la Mare de Déu del Remei. La resta de les pintures originals es troben a l'Espai Columba (situat a prop de l'església). 

 

La Capella romànica de Sant Andreu (s. XI-XII) i l'església de Santa Maria del Fener, inaugurada l'any 1980, són altres llocs de culte religiós de la parròquia.