Escaldes-Engordany

Festa Patronal: St. Pere Màrtir, 29 d'abril 

Festa Major: Sant Jaume, 25 de juliol

Escaldes-Engordany, és la setena de les parròquies del Principat d'Andorra. Va ser creada l'any 1978, per la divisió de la d'Andorra la Vella i la fusió amb els pobles d'Escaldes i d'Engordany. És la segona parròquia més poblada després d'Andorra la Vella, amb 14.582 habitants. 

 

El temple parròquial de Sant Pere Màrtir és d'estil neo-romànic amb campanar de torre i un altar barroc del segle XVIII amb les imatges dels Sants Patrons. Dins del temple també s'hi conserva el retaule gòtic de Sant Romà, procedent de la seva capella preròmanica del segle X situada als Vilars. 

 

La façana exterior de l'església està decorada amb ceràmiques i serigrafies sobre les benaurances, obra de l'escultor Sergi Mas. També hi trobem dues talles de l'escultor Josep Viladomat, una Immaculada (a la façana) i la Pietat (a l'interior del temple). 

 

Als plans d'Engolasters, s'hi alça la capella de Sant Miquel d'estil romànic, datada del segle XII, amb campanar de torre de 17 metres. A l'interior de l'església hi veiem una reproducció exacta de les pintures originals del s. XII, les quals es guarden al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona.