La Massana

Festa Patronal: St. Iscle i Sta. Victòria 17 de novembre 

Festa Major: 15 d'agost

 

La Massana és la quarta de les parròquies andorranes mencionades al segle IX a l'acta de consagració de la catedral de La Seu d'Urgell. S'hi troba una església d'estil romànic reconstruïda i ampliada als segles XVII-XVIII i següents. Amb un retaule del s. XVII dels Sants Patrons: Sant Iscle i Santa Victòria i quatre altars laterals barrocs amb distintes advocacions. 

 

Compta amb 10.349 habitants, repartits entre La Massana amb els nuclis d'Escàs i Pui i els pobles d'Aldosa, Arinsal, Sispony, Erts, Pal i Anyós. 

 

Al poble d'Anyós, s'hi troba la capella de Sant Cristòfol, contruïda al segle XII, conserva part de l'estructura romànica que amb el pas del temps ha patit diverses modificacions. L'interior conté una representació del Sant Sopar del s. XIII envoltat de pintures (s. XVI) que representen els passatges de Sant Miquel i de diverses escenes de la vida i miracles del Sant Patró. 

 

Una altra església que es troba a la parròquia de La Massana, i la qual és una joia de l'art romànic a Andorra, és de Sant Climent de Pal. Construïda a finals del segle XI, té un campanar d'estil llombard de tres alçades. Dins, hi trobem una talla de la Verge del Remei del s. XIII i un retaule del segle XVIII, dedicat al Papa Sant Climent.