Sant Julià de Lòria

Festa Patronal: Sant Julià, 7 de gener 

Festa Major: Últim diumenge de juliol 

 

Sant Julià de Lòria, va ser la primera parròquia andorrana esmentada al segle IX a l'acta de consagració de la catedral de La Seu d'Urgell. L'església de Sant Julià i Sant Germà va ser restaurada i reformada modernament, i només conserva de l'antiga construcció romànica el campanar llombard de tres pisos, amb arcuacions i lesenes. En el seu interior, hi trobem retaules barrocs de Sant Julià i de la Immaculada (s. XVIII) i Sant Germà, i una talla impressionant del Crist de la Gràcia (s. XVI).  

 

Al mes de juny de l'any 2019 s'inaugurà una important remodelació de l'interior del temple, on s'hi col·locà un gran mosaic, dissenyat i realitzat pel jesuïta eslovè, Marko Ivan Rupnik. El mosaic principal, al presbiteri, representa Jesús que dona el Pare Nostre en la llengua pròpia d'Andorra, el català.  Completa l'obra la capella de la Mare de Déu de Canòlich, amb motius marians i la pila baptismal amb la representaciò del baptisme de Jesús. 

 

Actualment a la parròquia hi ha uns 9.390 habitants repartits entre Sant Julià de Lòria i els veïnats de Fontaneda, Juberri, Aubinyà, Aixirivall, Certers, Nagol, Aixovall i Bixessarri. 

A Aubinyà hi trobem una petita capella preromànica, i en la nova urbanització del poble s'hi bastí una capella reproduïnt el estil romànic, dedicada a Sant Iu. I a Nagol s'hi troba la capella de Sant Serni amb pintures preromàniques i acta de consagració de l'any 1055

 

El Santuari de la Mare de Déu de Canòlich situat damunt la riba dreta del riu d'Ós, al camí de Bixessarri a Civís, pel coll de Canòlich, forma part també d'aquesta parròquia.